Anders Kjaers Foredrag

Home | Blandt pygmæer og gorillaer i Den Central Afrikanske Republik | Blandt penis fuderaler og stenalderfolk i Irian Jaya, Ny Guinea | Blandt flodfolkene på den mægtige Sepikflod i Papua Ny Guinea | Med en palmeforsker på arbejde i Papua Ny Guinea | Undervisning om regnskovens økologi og indfødte folk | Anders Kjær | Skriv til mig | Fotoalbum
Blandt penis fuderaler og stenalderfolk i Irian Jaya, Ny Guinea

Lysbilledforedrag af biolog Anders Kjær

I det indre højland af Irian Jaya lever der stadigvæk isolerede stammer af stenalderfolk. De bor i de frodige dale i et vidtstrakt bjergområde, hvor flere dages anstrengende regnskovs-vandring adskiller dem fra deres nærmeste nabostammer. Stammerne taler alle vidt forskellige sprog, og for blot en generation siden spiste de deres fjender for at overtage deres kampmod og forstand. I 1997 vandrede jeg og min far en måned gennem de enorme og øde bjergskovsegne, og boede undervejs hos tre forskellige stammer.

"...bjergmændenes eneste tøj er deres
penis fuderaler. De korte er til hverdagsbrug,
mens de lange med fjer i spidsen
er til festbrug..."

penishylster

iranjayapige

Bjergstammerne lever et meget nøjsomt liv. De arbejder fra tidlig morgen til solnedgang præcis klokken 18. De lever næsten udelukkende af sødekartofler, som kvinderne og børnene dyrker på de stejle og næringsfattige skråninger.Mellem de områder hvor stammefolkene lever, er der kæmpeområder af fuldstændig uberørt naturskov. Mændene kommer en sjælden gang på jagt i skoven, men ellers er der kun vilde planter og dyr. Stien gennem regnskoven lå ofte nede i et vandløb eller et sumpet område med lårdybt mudder. Igler, svedbier, myrer og massevis af myg hørte til dagens kost, men heldigvis var der også flotte fugle, sommerfugle, blomster og trækænguruer. Mange af de planter og dyr vi så, er ukendte for videnskaben, da der stadigvæk kun har været ganske få europæiske mennesker på disse kanter.

"...vi var lykkelige, da vi så røg stige
op fra et bål. Vi var langt inde i en stor
regnskov, og vores indfødte venner havde mistet
retningen. Men dér boede Hulu med sin
familie, og ville meget gerne hjælpe
os tilbage på sporet..."

Ornamental piece with gold figures

Ekspeditionens størrelse vekslede mellem 7 og 11 deltagere. Nogle gange ville folk bare gerne følges med os til den næste landsby. Oppe i bjergene gror der mange steder træbregner, og minder een om hvordan verden så ud, da dinosaurerne herskede på jorden.
 
 
 

Anders Kjaers Foredrag

Skriv til mig

Butterfly