Anders Kjaers Foredrag

Home | Blandt pygmæer og gorillaer i Den Central Afrikanske Republik | Blandt penis fuderaler og stenalderfolk i Irian Jaya, Ny Guinea | Blandt flodfolkene på den mægtige Sepikflod i Papua Ny Guinea | Med en palmeforsker på arbejde i Papua Ny Guinea | Undervisning om regnskovens økologi og indfødte folk | Anders Kjær | Skriv til mig | Fotoalbum
Blandt flodfolkene på den mægtige Sepikflod i Papua Ny Guinea

Lysbilledforedrag af biolog Anders Kjær

I den nordlige del af Papua Ny Guinea slynger den enorme Sepikflod sig 1200 km fra det centrale bjergland til kysten. Det er en af verdens vandrigeste floder, og på de bredeste steder er der over 400 meter til den modsatte bred. I regntiden flyder floden over sine bredder og oversvømmer op til 25 km ind i landet på begge sider. Langs floden lever hundredvis af små og store stammer, der taler hver sit sprog og har hver deres skikke og ritualer. For få generationer siden var de kannibaler, og spiste deres nedlagte fjender efter rituelle krige. Men der foregår også handel langs floden, for eksempel med brude. En god brud kan indbringe hendes familie mange grise og konkylier, den lokale mønt.

...."når man er på krokodillejagt om natten, gælder
det om at være stille. Man padler rundt i en lille
udhulet træstamme og lyser rundt med lommelygten.
Pludselig kan man se de to lysende øjenprikker der
tilhører en krokodille"...

Orange mushroom

A woman mountain biking; Actual size=180 pixels wide

Sepikfolkene er verdenskendte for deres meget udviklede træskærerkunst. Nogle snitter ansigter for at ære deres forfædre, mens andre snitter insekt- eller krokodillelignende figurer for at ære deres dyreguder. Enkelte stammer laver hundredvis af små ar på ryggen for at ligne en krokodille.Enhver familie der bor langs floden har mange små og store kanoer. Børnene lærer meget tidligt at padle, så de kan komme rundt i regntiden. Der når nemlig flodvandet nemlig langt ind i landet, og man må bruge kanoen til at besøge nabohuset. Børnene skal hjælpe med at skaffe den daglige føde. Hver morgen ved solopgang padler en hel sværm af børn ud for at tømme fisk ud af de net og ruser, de har sat i det høje græs langs floden. Men flodboernes vigtigste fødekilde er sagopalmen, som gror i enorme sumpområder langs floden. Fra den bløde palmemarv kan man udvinde stivelse som man kan spise.

..."sagolarver kan man spise stegt eller levende.
Hvis man spiser dem levende, skal man huske at knase
hovedet først. Ellers bliver man bidt i tungen"...

Ornamental piece with gold figures

Man ved altid at man nærmer sig en landsby, når begynder at dukke kokospalmer op på flodbredden. Flodboerne planter palmerne og spiser den revne kokos som en slags råkost. Fiskene i floden er ikke særlig store men nogle steder er der mange af dem.

Anders Kjaers Foredrag

Skriv til mig

Butterfly