Anders Kjaers Foredrag

Home | Blandt pygmæer og gorillaer i Den Central Afrikanske Republik | Blandt penis fuderaler og stenalderfolk i Irian Jaya, Ny Guinea | Blandt flodfolkene på den mægtige Sepikflod i Papua Ny Guinea | Med en palmeforsker på arbejde i Papua Ny Guinea | Undervisning om regnskovens økologi og indfødte folk | Anders Kjær | Skriv til mig | Fotoalbum
Med en palmeforsker på arbejde i Papua Ny Guinea

Lysbilledforedrag af biolog Anders Kjær

Verden næststørste ø, Ny Guinea, er et af de sidste steder, hvor der stadigvæk er hvide pletter på verdenskortet. Med moderne satellitter har man selvfølgelig kunnet tegne kort, men i enorme områder har der aldrig været videnskabsmænd. Det betyder at der stadigvæk er et stort antal ukendte dyre- og plantearter. Som en del af mit speciale projekt på biologi ved Aarhus Universitet, var jeg i 1999 og 2000 afsted på to palme-ekspeditioner i mange egne af Papua Ny Guinea. Jeg arbejdede en del af tiden som feltassistent for Lektor Anders Barfod ved Aarhus Universitet. Målet var at undersøge hvilke palmer der groede i de områder vi besøgte.

"...de indfødte kender ofte alle palmerne
i deres territorium, og har lokale navne
for dem. Men det betyder ikke nødvendigvis
at de er kendte af videnskaben, og af og
til støder man på nye palmearter..."

Orange mushroom

A woman mountain biking; Actual size=180 pixels wide

For at kunne studere palmerne nærmere og vise dem til sine kolleger, er det nødvendigt at lave herbarieark af pressede planter. Hvis det er store palmer man vil samle, kan det være meget svært at få et blad til at passe ind i en avisside. Men så må man tage de vigtigste dele fra, og måle resten op og notere det ned, så andre kan forestille sig hvordan palmen så ud i naturen.Min speciale opgave på Aarhus Universitet var at undersøge sagopalmens (Metroxylon sagu) morfologi. Det vil sige at jeg skulle indsamle data fra så mange palmer fra så mange dele af landet som muligt. Det betød at jeg måtte rejse rundt til en del små landsbyer forskellige steder i landet. Man kan udvinde stivelse af sagopalmerne, og millioner af landets indbyggere lever næsten udelukkende af denne stivelse. Landsbyfamilierne har hver deres områder af vilde sagopalmer, som de høster af. Derfor var det altid nemt at finde nogen der kendte sagoområderne. Hvert sted jeg var, ansatte jeg 3-4 lokale mænd til at hjælpe mig med at gå rundt og lede efter palmer og måle dem op.

"...når jeg skulle tælle alle småbladene på
et blad, vakte jeg sommetider lykke hos landsbyens
børn ved at gøre det på dansk..."

Anders Barfod

Det var ikke altid lige nemt at få et palmeblad skåret ned fra kronerne af palmer der sommetider var 15 meter høje. Men med en junglekniv på spidsen af en bambuskæp gik det som regel. Lektor Anders Barfod er med i et Internationalt samarbejde om palmerne på Ny Guinea.

Anders Kjaers Foredrag

Skriv til mig

Butterfly